søndag 18. oktober 2009

Lisbetsæter Sanatorium bygget ca 1890...

Har vært en del på denne plassen. En facinerende plass når en tenker på historien. På tur i skogen rundt selve hovedbygningen så dukker det opp små villaer som ble brukt som rehabiliteringsplass for de syke. Har tellet opp ca 12-13 slike villaer rundt i skogen. De holdes i rimelig god stand ved at det er privatpersoner som nå disponerer en del av disse til ferieboliger. Selve hovedbygningen er nå forlatt..det vil si at ryktene går i bygda at noen har sett en dame som viser seg i vinduene på sene kveldstimer. Var selv der opp en mørk kveld...men må vel innrømme at jeg ikke var så veldig høy i hatten da jeg tok en runde rundt der. Men det har jeg selvsagt ikke sagt til noen :))

(Sakset ut fra en artikkel jeg fant på nettet)

Lisbetsæter Luft- og Vandkuranstalt

I 1886 kjøpte Lege Eyvind Kraft parsellen Lisbetsæter i Skaun rett sørøst for Trondheim. Han fikk bygd en større trebygning med 12 gjesterom og 20 senger samt en rekke mindre villaer på området . Man kan lese i hans besvarelse av medisinsk eksamen fra 1879, hvilke hensyn som måtte tas ved etablering av et mindre sykehus. Besvarelsen begynner slik: ”Gjelder det i sin Almindelighed, at menneskelige Boliger bør anlægges, indredes og udstyres saa vidt muligt overrensstemmende med Hygiænens Fordringer, saa er dette i særegen Grad Tilfælde med Hospitaler.” Kraft beskriver her i detalj hvordan anlegget skal plasseres, isolert og helst ute i en skog, høyt beliggende på fjellgrunn med skråninger til alle sider. Da Lisbetsæter Luft- og Vandkuranstalt stod ferdig til bruk i slutten av 1880-årene oppfylte det stort sett alle disse hygieniske krav.Man kunne tilby forskjellige bad (avrivning, varmt og koldt bad, kulsyrebad), massasje, elektrisitet og inhalasjoner. Indikasjoner for opphold på dette sanatorium var, igjen ifølge Mellbye, alminnelig svakhet, nervøsitet, søvnløshet, og andre lettere lidelser, herunder lettere hjertesykdom. I tillegg til disse mente Kraft at pasienter med anemi, fordøyelsessykdommer og forgiftning med morfin eller nikotin var egnet til opphold der.

Mere info for den interesserte her

Hovedinngangen til Lisbetsæter Luft- og Vandkuranstalt med eiere og ansatte ca. år 1897. Eyvind Kraft står til venstre bak trappen med hustru Anna, med den store hatten på sin venstre side og datteren Astrid, rett foran og midt på øverste trappetrinn. Foto E. Olsen

IMG_9237

Baksiden, der jeg ser for meg 'pasientene' satt og nøt utsikten.

img306

IMG_9251

IMG_9272

Noen av villaene som ligger rundt i skogen..

IMG_9296 IMG_9227

IMG_9323

IMG_9329

9 kommentarer:

 1. Her har du og kamera kost dere skikkelig ser jeg.. Staslig plass med flott hovedbyggning og tilhørende sjarmerende hus. Motivene sto i kø for deg her.. Fint du la ved litt info om plassen..

  Kjempefine bilder du viser fram her:)

  SvarSlett
 2. O hildrande du!! er det der du har vært i dag??
  Hadde jeg nå bare visst..., sier nå jeg, ja da hadde du fått selskap må vite :-)

  Traver nå rundt på mine myrer jeg vettu, med et smil om munnen og en glede i hjertet. Naturen rundt meg blir bare blassere og blassere, men inni denne døtta brenner det er ild i sterke farger, å ja!!

  Fant du ut foressten hvem arkitekten var??? og jeg sitter nå her og tenker at til og med fargene på den hovedbygningen er jo misstenkelig lik den som ligger under meg her...

  SvarSlett
 3. He he..nei Anne jeg kan ikke finne noen plass at Thams er knyttet til Lisbetsætre. Men ja..stilen og tidspunktet stemmer for den tiden Thams var aktiv. Skal prøve å finne ut litt mer om det. Noen vet..

  SvarSlett
 4. Så mange ganger vi har kjørt forbi skilte til denne sætra....å alle gangene jeg har tenkt...der skulle vi ha vært en gang ;-)Nå må jeg dit en tur...så vakkert...men står det tomt? hadde jo vært perfekt til rekreasjon.Eller fototreff..:-)
  Thams ja......i og med at mine foreldre bodde på Bårdshaug herregård( nei ikke på selve herregården men i kårstua;-) og min farslekt er fra Orkanger og min farfar jobbet på Thamsanbanen...historiene rundt han og hans familie har alltid interessert meg...og historiene er mange og spennende.
  Rart om ikke Thams hadde en finger med i spillet her...

  SvarSlett
 5. Flott serie bilder fra et fascinerende sted.

  SvarSlett
 6. Når har jeg skrollet igjennom bloggen din, og kost meg virkelig.
  Du tar fantastisk bra bilder, også er de så varierte.
  Følger med deg videre.

  SvarSlett
 7. Så fine bilder, ser ut til å være en flott plass det der, og for noen herlig bygg. Ikke lett å velge seg ut bilder når man kommer hjem fra plaser som dette :) Fin post du har laget ut av det Helge!

  SvarSlett
 8. Kjempe flott bilder som du har pa din blogg - just hittat den ikvall!
  Hilsen fra Hagen med EAGAN daily photo i Minnesota, USA

  SvarSlett